O piškotkih in varovanju zasebnosti


Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe:

Piškotki na Blic.si

Na spletni strani uporabljamo piškotke za spremljanje uporabe spletne strani, še posebej uporabe bližnjic do drugih spletnih mest. Le tako lahko poskrbimo, da imate najboljše in aktualne vsebine vedno na dosegu klika.

Za spremljanje uporabe spletne strani uporabljamo storitev Google Analytics. Pri tem smo uporabili vse možne nastavitve same storitve, ki onemogočajo deljenje podatkov s tretjimi osebami ali storitvami, podatki o vaši napravi pa so anonimizirani.

Storitev Google Analytics uporablja 3 piškotke: _ga, _gid in _gat_UA-*.

Za prikazovanje oglasov uporabljamo storitev slovenskega podjetja Iprom, ki uporablja piškotke za analitiko in odkrivanje zlorab prikazovanja oglasov. Njihov piškotek je poimenovan "UID".

Uporabljamo tudi lastne piškotke poimenovane "cook-general", "cook-an", "cook-adv". Z njimi beležimo vaše soglasje za uporabo piškotkov na spletni strani.

Brez navedenih uporab piškotkov ta spletna stran ne bi mogla obstajati.

Nudimo vam možnost spremembe nastavitev strinjanja glede na področje uporabe. Kliknite "Strinjam se" ali "Ne strinjam se" pri tistem področju uporabe, kjer vam je način uporabe najbolj pomemben.

Strinjam se Ne strinjam se  Analiza uporabe spletnega mesta
Strinjam se Ne strinjam se  Napredno oglaševanje

Brisanje piškotkov

Za brisanje piškotkov je na voljo več načinov. Piškotke vezane na domeno blic.si lahko enostavno brišete s kliko na naslednji zapis: »Pobriši piškotke in začni znova«.
Za izbris piškotkov ponudnika Iprom d.o.o. kliknite tukaj.

Vsak brskalnik ima tudi svoje načine za upravljanje s piškotki. Spodaj sta povezavi do navodil za dva najpogosteje uporabljena brskalnika:
Google Chrome
Mozilla Firefox